LunVisie InfoTech Zeeland


uw hulp op de digitale weg naar de toekomstGeschiedenisOprichter van LunVisie Beheer B.V. Bert de Feij is na een opleiding in de autotechniek en straalzender – draaggolf techniek bij de Kon. Landmacht, zijn carriëre begonnen in 1975 bij Unidata in Amsterdam. Unidata was één van de eerste europeese samenwerkingsverbanden in de opkomende computerindustrie. De opleiding Service Technicus in de P350 Office Computer lijn is gevolgd in Herdorf, vlak bij de fabriek in Eiserfeld – Siegen. (Duitsland)


De eerste Philips computer, de X1, werd in de begin jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd bij het nieuw opgerichte bedrijf Philips Electrologica. Toen er begin jaren 60 in Rijswijk (bij Den Haag) een nieuw industrieterrein aangelegd werd, de “Plaspoelpolder”, verhuisde EL daarheen aan de Bordewijkstraat 4. Het was een L-vormig gebouw; in de ene poot zaten de ontwikkel-afdelingen en de kantoren, in de andere de productie, de Technische Dienst, en de test-ruimte, en daar bovenop de kantine (vanuit de kantine kon je Delft zien liggen). In 1967 werkte er in totaal ruim 200 man. Commerciëel ging het niet goed met EL: in 1967 (of al eind 1966?) werd Philips de enige aandeelhouder, en integreerde EL in 1968 in zijn eigen PCI (“Philips Computer Industrie”) in Apeldoorn. De taakverdeling werd: Apeldoorn maakt de centrale computers, Rijswijk de randapparatuur (de Rijswijkse software-afdeling werd een dependance van de Apeldoornse). In 1971 (of 1970?) werd dit voormalige EL samengevoegd met Van Der Heem (een productie-bedrijf dat Philips ook overgenomen had), en verhuisde naar een nieuw gebouw op het terrein van VDH (aan de Maanweg in Den Haag, niet ver van station Voorburg).
De geïntegreerde onderneming opereerde eerst onder de naam “Philips-Electrologica”, maar al snel werd het weer “Philips Computer Industrie”. Terecht: PCI was vijf keer zo groot als EL, en de EL-machines hebben na de integratie met PCI geen enkele rol meer gespeeld. Het (hardware-)concept was sinds de X1 niet meer wezenlijk gewijzigd, en was in 1970 verouderd. Pogingen op de valreep om de X8 geschikt(er) te maken voor administratieve toepassingen (COBOL) waren op niets uitgelopen, terwijl de PCI-machines (de P1000-reeks) hier juist op toegesneden waren. Die waren vergelijkbaar met de IBM 360, die de snel groeiende administratieve markt wereldwijd domineerde (USA 75%, Europa 80%). ElectroLogica, meer laboratorium dan bedrijf, had zijn bijdrage aan de geschiedenis geleverd.

Omdat de markt voor computers voornamelijk in handen was van Amerikaanse bedrijven als IBM, Univac en Burroughs, besloot de Europese computerindustrie tot samenwerking, waartoe in 1972 Unidata werd opgericht, waarin Siemens, Philips en het Franse CII samenwerkten. De samenwerking kwam echter niet van de grond. De Fransen stapten in 1975 uit het verband en gingen samenwerken met Honeywell. Dit werd Honeywell-Bull. Unidata ging verder als Philips Data Systems en ging zich concentreren op minicomputers en kleinere systemen. De P310 Office Computer (met het Phocal Assembler Language Operating System) zag het levenslicht! De allereerste 300 serie die in Nederland werd ingevoerd was genaamd; U310 (Unidata) en werd voor het eerst door collega André Manders geïnstalleerd in Amsterdam op het Unidata hoofdkantoor aan de Wenckebachweg. Op dat moment kwam Bert juist in dienst bij Unidata en mocht André helpen met het ontdekken, de installatie en het testen van de nieuwe U310 office computer. We schreven destijds onze eigen (handgeschreven) service manuals. De eerste systemen die werden uitgeleverd aan klanten droegen denk ik al de naam P310 (Philips). Dit systeem, met zijn opvolger de P320 (een P310 met magneetkaart invoer) werd een enorm succes in de kantoorautomatisering. Vele bedrijven en gemeentes in Nederland maakten gebruik van deze computer waarvan de eerste versies een geheugen capaciteit hadden van 2 en 6 KiloByte. De aanschafprijs van deze computer lag meen ik rond de 50.000 gulden.

P320 Office Computer
De opleiding in deze computerlijn heeft Bert gevolgd in Amsterdam en Apeldoorn. Ondertussen was de eerste Personal Computer (PC) van IBM op de markt gekomen. De opmars hiervan zette door in 1982 en Philips besloot in 1986 om ook PC’s te gaan bouwen. (P3100 met het MS-DOS operating system)

De P3100 Personal Computer had (opvallend) veel overeenkomsten met de nieuw uitgebrachte IBM PC. Enkele technische gegevens:
P3100 serie Personal Computer
• Philips Personal Computer P3100
• Processor: Intel 8088.1 – 16bit
• Co-Processor: Intel 8087 – 5 Mhz
• Geheugen: 128 – 512 KB RAM Memory
• Beeldscherm: 12″ monochrome amber / groen
• Diskette station: 5 1/4 met een capaciteit van 360 KiloByte
• Harddisk: 10 MegaByte
• Besturingssysteem: MS-DOS 3.1
• Aanschafprijs in 1984 ca. DM 10.000,– (duitsland)

Van de Personal Computer werd door Philips ook een portable versie uitgebracht, een zeer degelijk en betrouwbare computer! Deze maakte tevens deel uit van één van de eerste PC Privé projecten. De aanschafprijs van de uitgebreide P2000 portable computer was Fl. 10.000,- (gulden)

In 1992 werd Philips Data Systems, dat ondertussen Philips Computers en daarna Philips Telecommunicatie & Informatie Systemen (PTIS) heette, aan het amerikaanse Digital Equipment Corporation (DEC) verkocht. De Multi User Office Computer P3500 en P3800 (TurboDOS operating system) waren toen juist verschenen. Meestal waren hier een vier tal werkstations aan gekoppeld. (een monochrome 15 inch beeldscherm met een keyboard) Hiervoor heeft Bert de opleiding tot Support Engineer gevolgd bij Philips in Colchester (Engeland) De aanschafprijs van de P3800 computer lag rond de fl. 80.000,- (gulden).

P3800 Computer
Het hoofdkantoor van PTIS (Philips Computers) bevond zich aan de Maanweg 156 te ’s Gravenhage. In 1993 werd Philips Computers opgekocht door Digital Equipment Corporation (USA). Digital werd in 1998 opgekocht door Compaq. Compaq was oorspronkelijk alleen een verkoop organisatie, maar met de aankoop van Digital werd het een compleet computer bedrijf, inclusief een eigen Service organisatie. (Voorheen deed Digital al service werkzaamheden voor Compaq) In 2002 werd Compaq opgekocht door Hewlett-Packard (USA) HP werd hierdoor wereldwijd een zeer grote speler in de IT (Informatie Technologie)

Loopbaan

1975 Unidata Nederland B.V. Amsterdam – Service Technicus
1978 Philips Data Systems Nederland B.V. – Service Technicus
1980 Philips Telecommunicatie & Informatie Systemen – Customer Engineer
1982 Philips Telecommunicatie & Informatie Systemen – Support Engineer
1993 Digital Equipment Enterprise B.V. – Support Engineer
1995 Digital Equipment B.V. – Support Engineer
1998 Compaq Computer B.V. – Support Engineer
2002 HPS pre merger Compaq, nieuwe HP – Technical Support Engineer
2002 t⁄m 2007 Hewlett-Packard Nederland B.V. – Technical Support Engineer
2008 Hewlett-Packard Nederland B.V. – Technical Support Consultant
2009 HP Nederland BV te Amstelveen – Technical Support Consultant
2009 – heden Eigen onderneming LunVisie Beheer B.V. te Westkapelle
Beroeps gerichte opleidingen (intern)
Werkplaats reparatie methodes Unidata – Amsterdam, NL
Customer Engineer Office Computer Systems – Herdorf, BRD (Duitsland)
Customer Engineer Systemen en randapparatuur – Apeldoorn, NL
Support Engineer opleiding Office Computer Systems – Colchester, UK (Engeland)
Support Engineer Datacommunicatie en Netwerken – Den Haag, NL
ESD (Electro Static Discharge) techniek – Den Haag, NL
Verkoop technieken en omgaan met klanten – Noordwijk, NL
Bedrijfsprocessen – Noordwijk, NL
Bedrijfskunde – Maarssen
Compaq System Accreditation  ID Nr. 0031105410
• APS Proliant Servers
• APS Desktops & Workstations
• APS Portable Products

Gegeven trainingen en opleiding
• Opleiding van MTS’ers tot Customer Engineer in de OCS productlijn; P300, P320 en P330.
• Refresh trainingen in de OCS productlijn P3xx te Den Haag aan alle NL field engineers.
• MS-DOS 6.0 cursus aan field engineers.
• Begeleiding van field engineers en contractors tijdens de inwerkperiode.
• Training “Trouble Shooting Methodology” customer engineers. (eigen ontworpen documentatie)
• Samenstellen van hoofdstuk 6 uit de Service Manuals “Local Information”, dit hoofdstuk was oorspronkelijk leeg met het doel om lokale (landelijke) informatie op te kunnen nemen. Later werd dit het leading Service Document voor Nederland.


Foto's
Foto-1 is een Philips P350 Office Computer
Foto-2 is een Philips P320 Office Computer, opvolger van de P350 De voorloper van de P320 was de Unidata U310, later de P310. Het verschil tussen de U/P 310 en de P320 was de MLC kaartlezer op de P320.
Foto-3 is P3105 Personal Computer en was eigenlijk een IBM clone. IBM bracht in die tijd de eerste Personal Computer uit, de eerste computer voor thuisgebruik.
Foto-4 is de P3800 Office Computer met het TurboDOS besturingssysteem. De P3800 was de opvolger van de P3500 (tafelmodel) computer.
Foto-5 is de omslag van de P2000C personal computer, eerste portable computer. De voorloper van de tegenwoordige laptop.Naast eigen informatie heb ik gebruik gemaakt van de volgende geschiedenis bronnen:
Wikipedia Philips Computer Industrie
Philips Electrologica
Geschiedenis Electrologica
Computer museum
Vereniging IntAct – oud medewerkersLunVisie Beheer B.V.
Westkapelle, Zeeland NL
Website wordt gebruikt voor testen
© Copyright LunVisie InfoTech Zeeland v.20200203